Sporters en voeten

Zo’n 9,5 miljoen mensen in Nederland sporten minimaal één keer per week. De snelst groeiende sport is wandelen. Vlak daarna komen hardlopen en voetbal. Bij vrijwel alle takken van sport komt verplaatsing voort vanuit de voeten. Blessures kunnen worden opgelopen door slecht passend schoeisel, contact met andere sporters of de ondergrond waarop de sport wordt beoefend. Door pijn in uw voeten kunt u onnatuurlijk gaan lopen, waardoor de kans op blessures verder toeneemt. Het is daarom van belang dat uw voeten in goede conditie zijn. Heeft u last van voetproblemen? Een bij ProVoet aangesloten medisch pedicure sport, ook wel eens sportpedicure genoemd, kan u daarbij helpen.

Voetproblemen bij sporters

Door het sporten en/of door uw sportschoenen kunnen complicaties ontstaan aan de huid en nagels van uw voeten. Mogelijke gevolgen zijn ingescheurde, ingroeiende of blauwe nagels, eelt, likdoorns of kloven, overmatig transpireren en blaren. Daarnaast kunt u door het sporten blessures oplopen, zoals verzwikking van uw enkels of ontstekingen aan uw pezen/spieren. Iedere sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan specifieke eisen. Zo willen voetballers dat hun schoenen van dun materiaal zijn en strak om de voet zitten, zodat ze goed contact met de bal houden.

Contactblessures komen vaak voor bij sporten waarbij spelers makkelijk met elkaar in contact komen, zoals voetbal. Voetballers die proberen de bal te raken, maar daarvoor in de plaats de tenen raken of op de voet staan van de tegenstander. Ook het verkeerd raken van de bal met de nagel van de teen kan blessures en/of voetproblemen geven, zoals een blauwe nagel, ingescheurde of ingroeiende nagel of zelfs het verlies van een nagel.

Wat kunt u zelf doen?

  • Was uw voeten meteen na het sporten, liefst zonder zeep en droog de voeten vooral tussen de tenen goed af. Draag slippers onder de douche en in de kleedkamer om infecties te voorkomen. Smeer uw voeten dagelijks in met een zachte voetencrème. Dit houdt uw huid in goede conditie. Smeer het niét tussen uw tenen.
  • Vooral aan het begin van het sportseizoen, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving is blootgesteld, treden blaren of bloedblaren op. Goed passende kousen en schoenen helpen blaren te voorkomen. Het dragen van geschikte kousen en schoenen blijft gedurende het hele seizoen belangrijk. Daarnaast is het aan te raden uw schoenen regelmatig te vervangen.
  • Draag goed absorberende sokken die geschikt zijn voor uw sport. Het liefst zonder naden en ze mogen niet knellen. Knip uw teennagels regelmatig recht af, niet te kort. Laat ze niet te lang groeien, waardoor ze tegen de schoenneus stoten.

Behandeling door medisch pedicure sport

Een medisch pedicure sport heeft na het behalen van het diploma medisch pedicure zich gespecialiseerd in de behandeling van de voeten van sporters. U kunt een ProVoet medisch pedicure sport bezoeken voor advies, drukvermindering en voor de behandeling van eelt, likdoorns, kloven en nagelproblemen

De ProVoet medisch pedicure sport helpt u om uw voeten in goede conditie te houden, mogelijke problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. Ook voor advies over de verzorging van uw voeten en de aanschaf van de juiste soort sportschoenen, zolen en pasvorm kunt u bij de pedicure terecht.

De medisch pedicure sport kan bovendien veel voor u betekenen bij het herstel en de preventie van blessures. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een goed aangelegde taping of het aanmeten van antidrukmateriaal.