Advies voor jouw huid

Elke huid is uniek en vergt een andere aanpak om maximale huidverbetering te verwezenlijken. Cenzaa onderscheidt de verschillende types huid en huidproblemen, zoals pigment, acne en littekens. Zo heeft een huid met acne andere huidverbeteringsproducten nodig dan een huid die pigmentvlekken heeft. Een huid die snel vet wordt, behoeft een andere wijze van behandelen dan een rode huid.

Door dit onderscheid te maken en de kenmerken onder te brengen in de meest voorkomende huidtypes, worden huidproblemen gericht en tot de kern aangepakt.

♥ Wat is jouw type huid?

♥ Welk probleem ondervindt jouw huid?

 Ontdek de krachtige aanpak van Cenzaa voor prachtig en blijvend resultaat. Voor nu en in de toekomst. Hoewel elke huid anders is, heeft het echter één gemene deler: het verdient de beste huidverzorging die een huid zich kan wensen. Kom stralend voor de dag met Cenzaa!

Jonge en normale huid

De normale huid straalt, voelt zacht en soepel aan en ziet er energiek en gezond uit. Deze huid is veerkrachtig, vertoont geen verslapping of droge of schilferige plekken en heeft een mooie egale frisse teint. Om de normale en jonge huid langdurig mooi en glad te houden, is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Ook dit huidtype heeft vocht en bescherming nodig om er stralend uit te blijven zien. Zo houd je de huid langdurig gezond en voorkom je eventuele huidproblemen in de toekomst.

Verzorgen van een Jonge en Normale huid

Heb jij een normaal huidtype, dan heb jij waarschijnlijk weinig huidproblemen. De normale huid is relatief eenvoudig te verzorgen, maar ook voor haar is een dagelijkse schoonheidsroutine een voorwaarde voor een stralende toekomst. Ook de normale huid heeft behoefte aan reiniging, gezonde voeding en een goede balans tussen vocht en vetgehalte. Het reinigen van je gezicht is een van de belangrijke rituelen om de normale huid gezond te houden. Een goed reinigingsproduct zorgt ervoor dat alle vuilrestjes worden verwijderd, de pH-waarde hersteld wordt en de poriën van de huid sluiten. Een grondige reiniging zorgt ervoor dat alle voedzame producten en werkzame stoffen die je vervolgens gebruikt optimaal door de huid kunnen worden opgenomen. Zo werk je aan een gezonde toekomst van je huid.

Bescherming tegen UV – Straling

Als laatste belangrijke stap in je dagelijkse routine bescherm je de normale huid tegen de zon. Er wordt wel eens gezegd dat merendeel van de verouderingsproblemen van de huid veroorzaakt wordt door de zon. Maak er daarom een gewoonte van je huid altijd tegen de UV-straling te beschermen. Zo gaat jouw huid een stralende toekomst tegemoet!

Vochtarme en Droge huid

Is jouw huid gevoelig? Heb jij vaak last van schilfertjes of rode plekjes? Voelt jouw huid schraal en ruw aan? Dan heb jij waarschijnlijk een droge of vochtarme huid.
Bij de droge en vochtarme huid is de huidbarrière van de huid aangetast. Doordat er onvoldoende huidvetten worden aangemaakt, kan de huid haar vocht voorraad niet voldoende op peil houden. Hierdoor gaat de huid uitdrogen.
De droge en vochtarme huid is daardoor snel vatbaar voor huidirritaties en gevoelig voor vroegtijdige huidveroudering. Optimale huidverzorging is vooral voor dit huidtype van essentieel belang.

Extra aandacht voor huidverzorging

Overigens is een droge huid niet hetzelfde als een vochtarme huid. Een droge huid heeft vooral een tekort aan huideigen vetstoffen. De vochtarme huid heeft juist een tekort aan vocht.

 Voor zowel de droge als de vochtarme huid geldt echter dat deze behoefte heeft aan extra verzorging. Het gebruik van voedende en hydraterende producten die het tekort aan vocht en vetstoffen herstellen, is voor deze huidtypes erg belangrijk. Verwen je huid met een serum. Met het serum dat geschikt is voor de droge huid geef je je huid een extra power boost. Het is de meest krachtige dosis aan werkstoffen die diep en snel in de huidlagen worden opgenomen. Slechts enkele geconcentreerde druppels zijn voldoende om de droge en vochtarme huid maximaal te verbeteren. Neem je af en toe een masker dan geef je de huid nog eens een extra oppepper en houd je haar gezond. Zo bescherm je de droge en vochtarme huid optimaal tegen uitdroging en vroegtijdige huid veroudering.

Beperk schadelijke invloeden van buitenaf

Seizoenswisselingen en temperatuurverschillen zijn een regelrechte ramp voor dit huidtype. Bescherm je huid altijd tegen UV-stralen, niet alleen in de zomer maar juist ook in de herfst en winter. Pas op met airconditioning en verwarming en houd de luchtvochtigheid in huis wat hoger. Ook voldoende slapen draagt bij aan die mooie en stralende huid. Gun je huid rust en slaap elke nacht 7 á 8 uur. Natuurlijk is het voor dit huidtype super belangrijk stress te vermijden, niet te roken en voldoende water te drinken.

Stress en de Huidconditie

We doen er van alles aan om de huid mooi en gezond te houden. We investeren in de juiste producten en beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar wist je dat ook stress een enorme invloed op jouw huidconditie heeft? Voorkom dat jij een gestreste en vermoeide huid krijgt.

Negatieve invloed op de huid

Stress is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar heeft ook nadelige gevolgen voor onze huid! Tijdens een stressvolle periode komen er verschillende hormonen vrij die een negatieve invloed op je huid hebben.
Stress zorgt ervoor dat het lichaam meer vet aanmaakt en dat je huid minder goed in staat is vocht vast te houden. De huid raakt uit haar natuurlijke balans en wordt geïrriteerd en gevoelig. Je gestreste huid wordt dof, ziet er vermoeid uit en veroudert sneller. Heb je al last van bestaande huidproblemen, dan verergeren die door stress. Ontspan op tijd en pak je rust!

Breng je huid in balans

Stress leidt niet alleen tot slecht slapen, geïrriteerdheid en vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat het ook huidproblemen, zoals droogheid, roodheid, dofheid en oneffenheden kan veroorzaken.
Als je huid tekenen van stress vertoont, is het tijd om extra goed voor haar te zorgen. Maar hoe doe je dat? Het is van belang om de huid weer in balans te brengen. Kies daarom voor producten met natuurlijke ingrediënten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid en vermijd producten die een agressieve werking hebben. Huidverzorgingsproducten met aloë Vera en kamille staan er bijvoorbeeld om bekend dat deze de huid voeden, verzachten en kalmeren. Om de vermoeide en gestreste huid tot rust te brengen, kan een masker wonderen doen. Het werkt ontspannend en zorgt tegelijkertijd voor hydratatie van de huid.

Rode en Gevoelige huid

Rode of hevig blozende wangen na een wandeling? Een rood voorhoofd bij verandering van temperatuur? Voel je je huid opeens rood worden tijdens een gesprek? Of heb jij eigenlijk continue last van een rode kleur in je gezicht?
Dan heb jij een rode huid. De rode huid kenmerkt zich door roodheid op de wangen, voorhoofd, neus en kin. De rode huid is een gevoelig huidtype.

Couperose & Rosacea

Een gevoelige rode huid komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben.
De rode huid is sterk doorbloed, is vaak erg gevoelig en heeft snel last van irritaties. De roodheid van de huid kan verergeren door inspanningen, hormonale schommelingen, stress, temperatuurswisselingen, UV-straling en bepaalde ingrediënten in cosmetica.
Heb je last van roodheid die blijvend zichtbaar is? Dan heeft je huid waarschijnlijk te maken met het huidprobleem couperose of rosacea.
Couperose gaat vaak samen met een gevoelige en soms ook droge huid. Bij een overgevoelige huid is onder andere de barrièrefunctie van de huid verslechterd, waardoor je huid minder beschermd is tegen irritaties en invloeden van buitenaf.
De huid is extra gevoelig voor externe factoren zoals hitte en kou en voelt snel gloeiend en branderig aan. De verminderde bescherming van de huidbarrière zorgt ook sneller voor ontstekingen van de huid zoals bij rosacea het geval is.
Je herkent rosacea aan kleine rode bultjes op je huid die een jeukend en branderig gevoel veroorzaken.

Aanpak van een gevoelige en rode huid

Een gevoelige rode huid kan erg vervelend zijn. Het kan je zelfvertrouwen beïnvloeden en zelfs zorgen voor beperkingen in je sociale contacten.
Een rode huid laat zich namelijk ook lastig camoufleren door make-up. En daarnaast zal de gevoelige rode huid ook niet alle gewone cosmeticaproducten verdragen.
 

Hoe pak je een gevoelige, rode huid aan? De juiste verzorging van dit uiterst gevoelige huidtype is heel belangrijk. Een rode huid met rosacea en couperose is gebaat bij bescherming, preventie, kalmering en herstel van de huidbarrière, zodat de symptomen verdwijnen en zichtbare verbetering en een comfortabel gevoel optreedt.
Een rode huid heeft behoefte aan huidproducten met een hoge concentratie antioxidanten en vitamines die de huid herstellen. Gebruik alleen zeepvrije producten en spoel deze af met lauw water. Warm water droogt je huid uit en te koud water geeft een (te grote) impuls aan de doorbloeding.
Vermijd langdurig en direct zonlicht en zorg altijd voor een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, niet alleen in de zomer maar ook in de andere seizoenen. Juist voor dit gevoelige huidtype is dat van essentieel belang!

Gecombineerde huid

Voelt de huid van jouw voorhoofd, neus en kin (de T-zone) vettig aan, maar zijn je wangen vooral droog? Dan heb jij een gecombineerde huid. Daarmee ben je zeker niet de enige. De meesten van ons hebben een huid met deze combinatie. Een gecombineerde huid kan erfelijke bepaald zijn, maar ook ontstaan door het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten of een ongezonde levensstijl.

Grove poriën en droge wangen

Kenmerken van het gecombineerde huidtype zijn de duidelijk zichtbare poriën rondom en op de neus, onzuiverheden en een glimmend voorhoofd.

Deze vettige T- zone wordt veroorzaakt door talgklieren. Overactieve talgafvloeiing kan leiden tot een vettige gloed, mee-eters en puistjes. Het drogere gedeelte van de huid zijn vaak de wangen. Deze huidzone heeft juist te maken met een tekort aan natuurlijke vetten in de huid.
 

Hoe pak je een Gecombineerde huid aan?

Omdat je eigenlijk te maken hebt met twee soorten huidtypes in één is goede en passende verzorgingsproducten voor dit huidtype essentieel. Heb je een gemengde huid, dan is het belangrijk dat alle producten die je gebruikt geschikt zijn voor de verschillende huidzones op je gezicht. Je wilt natuurlijk niet dat de droge zones nog droger worden, maar ook niet dat de T-zone onrustiger wordt, poriën verder verstoppen en er ontstekingen ontstaan.

Voor het gecombineerde huidtype is het van belang milde maar effectieve producten met een lichte textuur te gebruiken die de huid niet verder uitdrogen, maar ook de talgproductie niet verder laat toenemen.

Puistjes, niet krabben, niet knijpen...

De gecombineerde en vette huid heeft nogal eens te maken met onzuiverheden, puistjes en mee- eters. Het is dan heel verleidelijk om puistjes uit te knijpen. Doe dit niet! Door het uitknijpen kan er een verspreiding van de bacteriën ontstaan. Dit leidt tot nieuwe ontstekingen en nog meer puistjes!
 

Stress en de onzuivere huid

Een onzuivere huid leidt nogal eens tot stress. En stress is niet goed voor de gezondheid en ook zeker niet voor je huid. Voldoende lichaamsbeweging is een geweldige manier om het stressniveau onder controle te krijgen en heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding en bloedcirculatie.
Dat zie je ook weer terug in je huidconditie. Transpireren helpt bovendien ook mee om de huid te reinigen. Het is echter wel belangrijk om na het sporten snel te douchen, zodat het transpiratievocht de grove poriën van dit huidtype niet kan gaan verstoppen.

De Rijpere & Oudere huid

Een rijpere, oudere en slappere huid met rimpels en vlekjes. Een huid die kwetsbaar en gevoelig is en droog en trekkerig aanvoelt. Helaas krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken. Toch kan je veel leed voorkomen door je huid in deze fase extra goed te verzorgen.

Anti-Aging voor maximaal huidherstel

Tijdens je leven heeft je huid behoefte aan verschillende vormen van huidverzorging. Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie af en dat leidt tot vorming van rimpels, lijntjes en plooien. Het huidverouderingsproces start al vanaf je 30e maar vanaf 50 jaar wordt je huid duidelijk stugger en droger en is minder goed bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Om je huid nu optimaal te verzorgen gebruik je krachtige en hoog geformuleerde anti-Aging producten die je huidconditie weer versterken en je huid beschermen. Het is nu echt tijd voor intensieve hydraterende serums, maskers en crèmes met een hoge dosis aan anti-Aging werkstoffen om je huid maximaal te herstellen.

Eet je huid gezond

Voor de oudere en rijpere huid is extra verzorging een absolute must, maar ook met een gezonde leefstijl beïnvloed je je huid positief. Rook niet en wees matig met cafeïne, theïne en alcohol, als je je huid wilt laten stralen.

Maar ook gezonde voeding speelt een belangrijke rol. Vooral groene groentes spelen een positieve rol omdat deze de aanmaak van nieuw collageen stimuleren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en E maken niet alleen nieuw collageen aan, maar dragen ook bij aan een verbeterde veerkracht en textuur van de huid.
Zo heeft het dagelijks eten van een handjevol (ongezouten) noten en voldoende groente een positieve uitwerking op de aanmaak van collageenvezels. Ga je voor fruit, kies dan rood fruit zoals aardbeien, kersen, frambozen en blauwe bessen die vol met antioxidanten zitten.
Zo eet jij je huid mooi en werk je van binnenuit aan een gezonde huid!

De Mannenhuid

Dat mannen en vrouwen op veel vlakken van elkaar verschillen, weten we.

Logisch dat dit ook geldt voor de mannenhuid en mannenhuidverzorging. De mannenhuid heeft een andere structuur, hogere talgproductie, pH-waarde en heeft te maken met baardgroei. Het is dan ook niet vreemd dat de mannenhuid duidelijk een andere behoefte heeft en vraagt om specifieke huidverzorging met passende huidverzorgingsproducten.

Dikke en stevige mannenhuid

Het verschil in de structuur van de mannenhuid wordt veroorzaakt door het hormoon testosteron. De mannenhuid heeft een stevigere, robuustere en grovere opperhuid dan de vrouwenhuid. De mannenhuid is daarbij ook nog eens bijna 20% dikker dan die van vrouwen.
Ook de opbouw van de mannenhuid is niet te vergelijken met de huid van vrouwen. Hormonen en hoge talgproductie zorgen ervoor dat de mannenhuid over het algemeen veel vetter is.
Talgklieren kunnen snel verstopt raken en zorgen dan voor pukkeltjes. De mannenhuid, en vooral de jongere mannenhuid, heeft daardoor veel vaker dan een vrouwenhuid last van puistjes, mee-eters en andere vervelende onzuiverheden.
De mannenhuid heeft minder snel last van lijntjes, rimpelvorming en verslapping van de huid. Dat komt door de grotere collageendichtheid van de mannenhuid.
Collageen houdt het vocht vast in de huid en geeft de huid elasticiteit en veerkracht. De mannelijke huid blijft dan ook langer glad en strak en rimpelvorming wordt bij mannen ook pas later zichtbaar, pas vanaf een jaar of 35.

Kwetsbaar voor invloeden van buitenaf

Toch is de mannenhuid eigenlijk heel gevoelig en kwetsbaar. Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar dat is het niet. De mannenhuid heeft namelijk wel een hele stevige en robuuste bovenste huidlaag maar de onderhuidse vetlaag is veel minder sterk en dik, waardoor de huid van binnenuit zwakker is in huidopbouw en huidfuncties.
Deze zwakkere opbouw van de huid maakt de mannenhuid bijvoorbeeld extra kwetsbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf. Een mannenhuid is heel gevoelig voor UV-straling en verbrandt sneller dan een vrouwenhuid.
En dit terwijl de meeste mannen vaak pas later en minder intensief gebruikmaken van zon beschermende producten. De mannenhuid heeft te maken met baardgroei. Dagelijks of regelmatig scheren irriteert de huid en kan zelfs leiden tot de huidproblemen bij onvoldoende passende verzorging van de huid. De gevoelige mannenhuid heeft na elke scheerbeurt hydraterende producten nodig, die snel in de huid trekken zonder een vettig gevoel te geven, en de huid kalmeren en zacht houden.