Huidproblemen

Acne

Kenmerken van een huid met acne

Vertoont jouw huid puistjes, rode bultjes en ontstekingen? Dan is de kans groot dat jij last hebt van acne. Acne is een vervelende huidaandoening die je onzeker kan maken. We spreken van acne als de poriën van de huid met talg, bacteriën en vetzuren zijn verstopt. De talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid, waardoor zichtbare puistjes en rode bultjes ontstaan. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Fruitzuur tegen de acne huid

Wereldwijd hebben veel mensen last van acne. Acne ontstaat veelal tijdens de puberteit, waarin hormonale veranderingen zorgen voor actieve talgklieren. Maar ook op latere leeftijd kun je last krijgen van acne.
Bij acne is het belangrijk om de bron van het probleem aan te pakken en de juiste keuzes te maken als het gaat om huidverzorging. Een acne-achtige en vette huid heeft behoefte aan een dagelijkse intensieve en evenwichtige verzorging die de huidflora weer in balans brengt. Gebruik daarom producten die de pH-waarde van de huid herstellen en overtollig talg minimaliseren.
Onzuiverheden houd je onder controle met intensief zuiverende, talg regulerende en hydraterende serums en crèmes. Pas af en toe een fruitzuurpeeling toe. Fruitzuren verwijderen de dode huidcellen, verfijnen je poriën en verminderen oneffen- en onzuiverheden. De acne-achtige vette huid heeft er veel baat bij!

Voorkom verspreiding van bacteriën

Hoe verleidelijk het ook is, knijp puistjes nooit uit. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je de bacteriën verder verspreidt waardoor je alleen nog maar meer puistjes krijgt. Krabben is helemaal uit den boze.
Je irriteert de huid hierdoor nog verder en de kans op blijvende littekens is zeker aanwezig.

Goede hygiëne is een must!

Naast de juiste huidverzorging is hygiëne bij de aanpak van acne heel belangrijk. Was regelmatig je handen en verwissel dagelijks je handdoek en bedlinnengoed. De bacteriën blijven namelijk achter op je kussensloop. Beperk het dragen van mutsen, petten, sjaals en coltruien, want in deze kledingstukken blijven snel bacteriën achter. En denk er ook eens aan je make-up kwasten te reinigen, de acne-bacterie gedijt uitermate goed in vuile kwasten!

Rosacea & Couperose

Heeft jouw huid last van permanente roodheid, rode bultjes, puistjes of ontsierende adertjes? Dan heeft je huid waarschijnlijk te maken met het huidprobleem couperose of rosacea.
Rosacea en couperose zijn vervelende huidaandoeningen die een doeltreffende verzorging vereisen. Couperose is een huidaandoening waarbij de bloedvaatjes in het gezicht heel duidelijk zichtbaar zijn. Couperose gaat vaak samen met een gevoelige huid waarvan de barrièrefunctie verslechterd is. Je huid is hierdoor veel minder beschermd tegen irritaties en schadelijke invloeden van buitenaf. De verminderde bescherming van de huidbarrière leidt ook sneller tot ontstekingen van de huid zoals bij rosacea het geval is.
Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Rosacea -wat letterlijk ‘rood als een roos’ betekent- kleurt de wangen en de neus felrood. Verder herken je rosacea aan de kleine rode bultjes op je huid die een jeukend en branderig gevoel veroorzaken.

Producten afgestemd op de rode huid

Wil je deze huidproblemen grondig aanpakken, dan betekent dit dat je alleen huidverzorgingsproducten kunt gebruiken die volledig afgestemd zijn op het gevoelige rode huidtype. Overigens kun je op gebied van gezonde leefstijl en een juist voedingspatroon ook een boel doen om de conditie van je huid verder te verbeteren.

Vermijd temperatuur verschillen

De huid die last heeft van couperose of rosacea is erg gevoelig. Externe factoren zoals temperatuurverschillen, hitte en kou, zorgen al snel voor extra huidirritatie waardoor de huidaandoeningen kunnen verergeren.
Vermijd daarom zonnebaden of saunabezoek en let ook op bij gebruik van airco en verwarming. Zij hebben een slechte invloed op deze probleemhuid. En hoewel bewegen natuurlijk gezond is, is erg intensief sporten voor deze huid niet het beste advies.

Reinig je huid met een passend reinigingsproduct en spoel af met lauw water. Koud of te warm water geven een te grote impuls aan de doorbloeding van je huid, die daar weer hevig op reageert met een felrode kleur.
Let bij cosmeticaproducten extra goed op de samenstelling en gebruik vooral milde crèmes met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten.

Vale & Grauwe Huid

Naarmate we ouder worden, loopt de huid meer schade op. Vaak zie je dat aan een vale, grauwe huid. Je verliest je energieke, frisse en jonge uitstraling. Toch kunnen we er veel aan doen om elegant ouder te worden en zo lang mogelijk een stralende mooie en gezonde huid te behouden. Een vale en grauwe huid kan meerdere oorzaken hebben. Of je grauwe en vale huid nu komt door een bepaalde levensstijl of door het ouder worden van de huid op zichzelf; er is gelukkig veel aan te doen! Zowel van binnenuit als van buitenaf. Door te kiezen voor gezonde voeding, bepaalde factoren te vermijden en je huid goed te verzorgen, is een gezonde, stralende huid weer binnen handbereik.

Schadelijke invloeden van buitenaf

Met de jaren neemt de weerstand van de huid af en wordt deze vatbaarder voor irritaties en ontstekingen. De huid vernieuwt zich minder snel, de talgklierproductie neemt af en de huid wordt droger.
De huid heeft steeds meer moeite om dode huidcellen kwijt te raken en het lichaamseigen Hyaluron in de huid vermindert steeds verder. Ook de schadelijke invloeden van buitenaf zoals UV-straling, verkeerde voeding, een ongezonde leefstijl, worden steeds meer zichtbaar. De huid verliest energie en stevigheid en vertoont een grauwe en vale kleur.

Stop met roken

Het belangrijkste wat je tegen een grauwe huid kan doen, is te stoppen met roken. Roken heeft namelijk een enorme invloed op het ontstaan van een grauwe, vale huid.
Voorkom daarbij zoveel mogelijk stress en probeer minimaal zeven uur te slapen. Met de juiste voeding kan je de huid van binnenuit weer laten stralen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en E maken niet alleen nieuw collageen aan, maar dragen ook bij aan een verbeterde veerkracht en textuur van de huid. Zo heeft het dagelijks eten van een handjevol (ongezouten) noten een positieve uitwerking op de huid.

Zonbeschadigde huid & Pigmentatie

De eerste zonnestralen in het voorjaar, we kijken er altijd reikhalzend naar uit. Lekker buiten wandelen of borrelen op het terras. Van zonnestralen worden we blij en gelukkig en ze voorzien ons van vitamine D. De zon doet ons goed! Maar pas op.
Te veel blootstelling aan de zon leidt tot blijvende schade van de huid en de effecten hiervan blijven je hele leven lang zichtbaar!

Veilig genieten van zonlicht

Er wordt wel eens gezegd dat 70%- 80% van de verouderingsproblemen van de huid wordt veroorzaakt door de zon. Mensen die denken goed beschermd te zijn tegen schadelijke UV-stralen, door het dragen van een t-shirtje, komen bedrogen uit.
 

Voor verstandig zonnen gebruik je een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor van minstens 30. En omdat de zon de huid uitdroogt, gebruik je huidverzorging die een positieve invloed heeft op de vorming van collageen en die de huid maximaal hydrateert. Bij een gezonde zonbescherming hoort een goede voorbereiding.
Laat je huid altijd langzaam aan de zon wennen, vermijd direct zonlicht en bescherm jezelf met een hoedje, petje of parasol. Onbeschermde blootstelling aan de zon is funest voor een gezonde huid. Zonlicht droogt de huid uit en breekt huidcellen af met als gevolg dat er rode vlekken, rimpels, lijnen, pigmentvlekken en ouderdomsvlekken ontstaan. Ook neemt de kans op melanomen en huidkanker toe. Een huid die één keer flink is verbrand, blijft levenslang extra gevoelig voor de zon.

Wat zijn pigmentvlekken?

Van pigmentvlekken kun je zelfs vaststellen dat ze altijd ontstaan in combinatie met UV-straling. Deze bruine ontsierende vlekken zijn vaak het directe gevolg van overmatige blootstelling aan de zon.
Pigment is een bruine kleurstof die door de pigmentcellen in de huid wordt aangemaakt. De UV-straling zorgt ervoor dat melanine en pigmentcellen in de huid toenemen waardoor er ook meer pigment wordt aangemaakt.

Bescherm je huid tegen UV-straling

Het beste advies voor een stralende, gezonde huid is je huid goed in te smeren met zonbeschermingsproducten. Maak er daarom een gewoonte van je huid altijd tegen de zon te beschermen met een crème met beschermingsfactor 30 of hoger. En niet alleen in de lente en de zomer.
Ook in de herfst en winter is het belangrijk de huid te beschermen tegen schadelijk UV-straling. UV-straling is er namelijk altijd, ook al is het bewolkt. Goede zonbescherming is een absolute noodzaak om huidveroudering tegen te gaan.

Rimpelvermindering

Het ontstaan van rimpels in het gezicht, de hals en decolleté is een proces dat nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Toch hebben we zelf invloed op mooi en elegant ouder worden, waarbij we zo lang mogelijk een gezonde en sterke huid behouden en we rimpelvorming tot het minimale kunnen beperken.

Mooie toekomst voor je huid

Wist je dat huidveroudering al begint rond je twintigste? Wat er tussen je twintigste en dertigste ‘gebeurt’ met je huid, zie je op latere leeftijd weer terug.
Vooral in het aantal rimpels, lijntjes en fronzen. Voor een mooie huid start je vanaf je twintigste met hydraterende producten. Zo werk je vanaf dan al aan een mooie toekomst voor je huid.

Cosmeceuticals

Voor maximale huidverbetering en rimpelvermindering zijn krachtige hoog  geformuleerde producten nodig. Cenzaa gelooft heilig in cosmeticaproducten met cosmeceuticals, die veel meer kunnen doen voor de huid.
Cosmeceuticals bevatten een enorm hoge concentratie van werkstoffen die wel 14 keer hoger is dan de verzorgingsproducten van de drogist en parfumerie. Daarbij werken deze producten veel dieper door in de huid en zorgen daarmee voor intensief herstel en langdurige huidverbetering.

Kies voor huidverbetering

Huidverzorgingsproducten zoals de gangbare cosmetica, crèmes, serums, reinigers en maskers die verkrijgbaar zijn bij de drogist of de parfumerie werken alleen op de bovenste huidlaag, oftewel de opperste huidlaag.
Een mild product van goede kwaliteit kan de conditie van de opperhuid verbeteren. Het resultaat is een soepelere, meer veerkrachtige huid. Maar helaas is dit effect slechts van tijdelijke aard. Wil je je huid echt aanpakken dan ga je voor huidverbetering.
Bij huidverbetering kies je ervoor om je huid zo goed mogelijk te ondersteunen in haar natuurlijke functies. Je schudt de huid wakker op celniveau, zodat de huid zelf, samen met een hoge dosis actieve werkstoffen, weer optimaal kan functioneren. Zo wordt de huid van binnenuit verbeterd, beperk je rimpelvorming en ziet je huid er gladder, strakker en egaler uit.