Goed voorbereid tijdens de zwangerschap! 

Zwanger zijn is een mooie maar ook roerige periode. Aan de ene kant bent u dol gelukkig met het levende wezentje in uw buik en aan de andere kant kijkt u met een schuin oog naar wat het met uw lichaam doet. Toch kun je tijdens je zwangerschap te maken krijgen met vervelende voetklachten of veranderingen aan je voeten, die soms zelfs blijvend zijn.

Pijnklachten tijdens de zwangerschap komen vaak voor en worden meestal geaccepteerd als zwangerschapskwaaltjes die erbij horen. De pijn kan variëren van af en toe wat last tot niet meer kunnen lopen van de pijn. 

Voetverzorging
Gelukkig is er in de meeste gevallen een goede oplossing te vinden voor alle voetklachten die tijdens de periode van zwangerschap ontstaan. Het dragen van goede schoenen kan klachten voorkomen, verminderen of laten verdwijnen. Blijf in elk geval niet onnodig lopen met deze klachten. Mogelijk kunnen de klachten met een kleine behandeling al worden aangepakt en kun je daarna weer genieten van je zwangerschapstijd. 

Tips:
• Draag gemakkelijk zittende en goed passende, stevige schoenen met een hakhoogte van maximaal twee centimeter.
• Leg je voeten hoog wanneer je zit of ligt.
• Probeer te blijven bewegen.
• Neem wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren.

Veel voorkomende problemen tijdens de zwangerschap zijn:
• Vocht vasthouden (oedeem) 
De schoenen gaan hierdoor knellen en door de gespannen huid kunnen deze pijnlijk aanvoelen. Door het vocht kunnen zenuwen in je voeten bekneld raken, waardoor je een vervelende pijn kunt ervaren.
• Rusteloze benen 
Kramp in de voeten en benen tijdens het slapen komt vaak tijdens de zwangerschap. Ook kun je last hebben van rusteloze benen (restless legs).
• Voetklachten
Het kan zijn dat voetklachten na je zwangerschap blijven bestaan. Aan je zwangerschap kun je doorgezakte voeten, enkel- en knieklachten, spataderen en overbelasting van voeten, enkels en knieën overhouden.